Thijs GoverdeThijs Goverde (1971) is kinderboekenschrijver sinds 1998. Hij schrijft altijd fantasievol (en meestal met veel humor) verhalen voor kinderen van 6+ tot 12+.(kinderen van 12+ zijn automatisch ook 6+, maar u begrijpt wat ik bedoel). Onder de grappen, en tussen de prinsen en struikrovers door, verbergt zich in zijn boeken een forse dosis maatschappijkritiek en engagement.

Thijs: Als ik in een klas vragen van kinderen sta te beantwoorden willen ze vaak weten: in wat voor auto rijdt u? (Ja, kinderen begrijpen waar het in de literatuur echt om gaat!) Hun verbijstering is groot wanneer ik vertel dat ik helemaal geen auto heb. “Hoe kun je dan léven?”
Dan leg ik uit dat je, als kinderboekenschrijver, de hele dag bezig bent met de vraag: is dit leuk voor kinderen? Het wordt een soort automatisme. Bij alles wat je doet, de hele dag: Is dit leuk, voor kinderen? En er komt een moment dat je denkt… Nee. De wereld naar de gallemiezen helpen omdat je zo nodig een vliegvakantie wil, of een gehaktbal, of een ritje met de auto – dat is helemaal niet leuk, voor kinderen!
Nou, en dan hou je er dus mee op. Dan snappen ze het meestal wel.

Fragmenten en lesmateriaal van Thijs Goverde
www.thijsgoverde.nl