Sander en Aby HartogDe gebroeders Aby Hartog (1962) en Sander Hartog (1956) zijn meesters in fantasierijke non-fictie voor kinderen. Aby schrijft kinderboeken van vrijwel alle genres. Hij is schoolschrijver, illustrator, taalspeler en prater over goed en kwaad. Sander is naast schrijver ook vrijwilliger voor de voedselbank en is docent, journalist, en redacteur geweest. Beide vertellen ze graag ware maar fantasievolle verhalen, zowel in hun boeken als op scholen. In hun nieuwe boek HOE? beantwoorden ze op een vermakelijke maar informatieve manier HOE-vragen, zoals de maatschappelijke vraag: Hoe maak je de wereld schoon?

Aby: Het gaat niet zo best met het klimaat, er zijn watervluchtelingen, er is oorlog, en mensen moeten in hun dagelijks gedrag echt rekening houden met hun impact op de omgeving.
Bij mijn afscheidsdag op mijn schoolschrijversschool in 2020 vroeg ik kinderen hoe ze de wereld konden verbeteren. En hoe we actie konden voeren tegen het kwade en voor het goede. Ik was door en door trots op de jonge milieu-activiste (ik denk dat ze een jaar of negen was) die met de actieslogan “GLOBAL WARMING: FINAL WARNING” aan kwam zetten. Een lekker korte slogan (maar vier woorden), flink wat rijm, begrijpelijk voor iedereen die wat Engels beheerst, en met de urgentie van een irritante wekker. Als je nu je bed niet uitkomt, dan kom je te laat. En zo is het. Gelukkig kunnen we er allemaal iets aan doen. Zelf, en met z’n allen.

Fragmenten en lesmateriaal van Sander en Aby Hartog
www.abyhartog.nl