Marloes MorshuisMarloes Morshuis (1970) schrijft spannende fictie over actuele thema’s. Verhalen die kinderen meenemen naar een andere wereld – en die ze tegelijk met andere ogen naar hun eigen wereld laat kijken. Thema’s zijn onder andere klimaatverandering, technologie, overbevolking en vluchtelingen.

Marloes: In 2015, ten tijde van de klimaattop in Parijs, maakte ik me druk over de manier waarop volwassenen kinderen in de steek laten. Wereldleiders die bezweren dat ze klimaatverandering tegen willen gaan, maar als maatregelen pijn doen, niet thuis geven. Ik schreef Borealis, een spannend verhaal waarin machtige volwassenen op een bizarre manier hun geweten willen schoonwassen. Ze stoppen kinderen in een Ark-van-Noach-achtig kamp in Alaska om ze veilig te houden voor klimaatverandering. Mede omdat Borealis NL Leest JR-boek is geweest, heb ik met veel leerlingen over dit onderwerp kunnen praten. In 2016 maakte een minderheid zich echt zorgen, maar inmiddels steekt – helaas - een grote meerderheid zijn vinger op…
Dit soort complexe thema’s vragen wat mij betreft om verschillende invalshoeken. Zo gaat
Quotum over overbevolking: stel dat we een miljard mensen laten verdwijnen van de aarde, kunnen anderen dan gewoon lekker doorleven als altijd?
Mijn boeken spelen in een wereld die zomaar in de nabije toekomst kan liggen als we een paar verkeerde afslagen nemen - dat vind ik spannende thema’s. En misschien zetten ze ook lezers aan het denken over de wereld waarin ze (niet) willen leven.

Fragmenten en lesmateriaal van Marloes Morshuis
www.marloesmorshuis.nl