Heleen BlesgraafHeleen Blesgraaf (1985) werkt sinds haar opleiding Internationale Ontwikkelingsstudies voor organisaties die zich inzetten voor een beter klimaat en armoedebestrijding. Jarenlang coördineerde ze onderwijsprojecten op middelbare scholen over deze thema’s. Bij Greenpeace organiseerde ze campagnes voor de bescherming van regenwouden, de sluiting van kolencentrales en beperking van plasticproductie. Tegenwoordig werkt ze bij Solidaridad aan de verduurzaming van de productie van onder andere koffie, palmolie en kleding. Heleen voelt zich vooral betrokken bij de mensen die het minste bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, maar het meest geraakt worden door de gevolgen, zoals kleinschalige boeren in Afrika en Latijn-Amerika.
In 2023 verscheen Heleens young adult roman De C is voor Celia bij uitgeverij Moon. Een jaar eerder publiceerde ze de clifi novelle Voordat het smelt. In het najaar van 2024 verschijnt er een verhaal in een bundel met voorleesverhalen voor kinderen vanaf 6 jaar.

Heleen: Aangezien ik in mijn werk veel met klimaatverandering bezig ben, zijn schrijven en lezen voor mij een uitvlucht uit deze realiteit. Maar ik merk steeds meer dat mijn betrokkenheid bij het klimaat en sociale ongelijkheid toch in mijn verhalen sluipen.

Fragment en opdrachten van Heleen Blesgraaf
www.heleenblesgraaf.nl