Mijke PelgrimMijke Pelgrim (1978) werkt als docent Engels op een middelbare school. Ze is schrijfster van vier jeugdboeken, waaronder de klimaat-YA Dwarsloper.

Mijke: Vanaf augustus 2018 bracht de Zweedse Greta Thunberg met haar Fridays for Future-beweging een mondiaal klimaatprotest door jongeren op gang. In België werd al snel meegestaakt met protestacties van soms meer dan 30.000 demonstranten. Ook in andere Europese landen werden enorme klimaatmanifestaties georganiseerd door jongeren.
In Nederland vond op 7 februari 2019 het eerste massale scholierenprotest plaats op het Malieveld. De organisatie was in handen van een groep leerlingen van Dalton Den Haag.
Ik was gefascineerd. Nog nooit in mijn leven had ik meegemaakt dat jongeren zo krachtig hun stem lieten horen. Door mijn eigen leerlingen werd wisselend op de protesten gereageerd. Sommigen staakten mee en incasseerden de uren nablijven, sommigen vonden dat hele klimaatgedoe dikke onzin en een grote groep bleef er stoïcijns onder. Geen mening. Niet mee bezig.
Die laatste groep raakte me het meest en de radertjes in mijn hoofd begonnen te draaien. En zo begon ik aan
Dwarsloper, over Tessel van 16 die in een opwelling besluit om mee te gaan met een klimaatmars. Niet omdat ze in het klimaat geïnteresseerd is, maar omdat ze is vastgelopen op school en in een weekje wandelen naar Brussel een mooie timeout ziet.

Fragmenten en lesmateriaal van Mijke Pelgrim
www.mijkepelgrim.nl