Tanja de Jonge



Tanja de Jonge (1968) schrijft vanaf 2009 jeugd- en kinderboeken. Het liefst wil Tanja verhalen schrijven die zo spannend zijn, dat je ze niet meer weglegt als je eenmaal begonnen bent. Bij spannende verhalen ben je als lezer sterk betrokken bij de personages. Hierdoor vergroot je je inlevingsvermogen en je vermogen tot creatief denken.
In Tanja’s  toekomstboeken gaat het over de mogelijkheden en de gevaren van techniek en kunstmatige intelligentie. Hoe ontwikkelt de maatschappij zich onder invloed van robotica, AI, genetische manipulatie? En wat betekent die ontwikkeling voor onze menselijkheid? Gaan wij anders over onszelf denken onder invloed van al die techniek? Heeft het invloed op hoe we naar ons lichaam of naar schoonheid kijken? Waar liggen de grenzen tussen onszelf en de techniek? Smelten we ooit samen? In Syntopia (10-15 jaar) gebeurt dit al en in Het DNA-Mysterie (13-15 jaar) wordt ermee geëxperimenteerd.

Tanja: We leven in een tijd van grote veranderingen en problemen die onoplosbaar lijken. Dat maakt veel mensen bang. Maar angst is een slechte leermeester. Mensen hebben altijd overleefd door zich heel goed aan te passen aan nieuwe situaties. Dat kunnen ze, omdat ze creatief zijn. Hun creatief vermogen zorgt ervoor dat ze steeds nieuwe oplossingen kunnen bedenken voor de problemen van de toekomst. Door je alvast in te beelden hoe de toekomst zou kunnen worden, kun je beter nadenken over welke wereld jij graag zou willen krijgen later.

Fragment en lesmateriaal van Tanja de Jonge
www.tanjadejonge.nl