Tialda HoogeveenTialda Hoogeveen (1974) schrijft al 20 jaar boeken. Haar debuut Winterslaap gaat over hoe dieren maandenlang slapen, zonder te eten, drinken, poepen of plassen. Natuur en geschiedenis nemen een belangrijke plek in in haar boeken.

Tialda: Alles en iedereen op aarde is met elkaar verbonden, al sinds de oerknal 14,7 miljard jaar geleden. Dat komt doordat alles dat leeft én alles dat niet leeft is opgebouwd uit atomen, heel kleine deeltjes die zijn ontstaan door sterexplosies. Als sterrenstof zijn ze neergedaald op aarde. Moleculen zijn opgebouwd uit atomen. Elk molecuul, elk atoom in ons is al vele malen gebruikt. En daardoor is alles en iedereen met elkaar verbonden als een world wide web van onbreekbaar spinrag. Als dat besef toch tot iedereen zou doordringen, dan zouden we toch heel anders met dieren, planten en de aarde omgaan?!

Als kind speelde ze veel buiten, was ze lid van het Fryske Gea en ging ze met deze natuurbeschermers op zomerkamp. Niet zo gek dus dat ze nu schrijver is van boeken over de natuur. In het boek Oerstoer, over de wolharige mammoet en de rest bijvoorbeeld is een hoofdstuk besteed aan klimaatverandering. Ze interviewde voor dit boek een KNMI-medewerker om te weten te komen op welke manier de wereld van kinderen zal veranderen de komende decennia. Ook in haar meest recente boek Van oermens tot jou komt klimaatverandering aan bod, omdat het een rol speelt in het ontstaan en de ontwikkeling van de mens. 

Fragmenten en lesmateriaal van Tialda Hoogeveen
www.tialdahoogeveen.nl