Marc ter Horst



Marc ter Horst (1968) schrijft fictie en non-fictie voor kinderen en jongeren. Bijna altijd speelt het klimaat, de natuur en de aarde een belangrijke rol. 
Marc: Tijdens schoolbezoek merk ik dat kinderen vaak weinig van klimaatverandering weten of snappen. Het gevolg is dat ze zich soms veel te veel of juist veel te weinig zorgen maken. Met mijn boeken wil ik het klimaatprobleem in perspectief plaatsen en lezers op een aantrekkelijke manier de wetenschappelijke feiten geven op basis waarvan ze zich zelf een mening over het klimaatprobleem kunnen vormen.

In Rugzwemmen (12+) vecht brugklasser Noor een strijd uit met haar ouders, die haar haar leven lang al meeslepen naar klimaatdemonstraties. Noor staat er wel achter maar wordt ook steeds somberder van alles wat ze niet mag en van al het slechte nieuws. In de zomervakantie trekt ze haar eigen plan. Via verschillende ontmoetingen ontdekt ze hoe andere mensen naar het leven en naar de klimaatcrisis kijken.
Pjotr van Lenteren in De Volkskrant: ‘Rugzwemmen’ is een geslaagd jeugdboek over de klimaatcrisis. Het laat ruimte voor hoop en humor’.

Palmen op de Noordpool (10+) is een informatief kinderboek dat uitgebreid ingaat op (de wetenschap achter) de klimaatcrisis. In behapbare hoofdstukken komen oorzaken, gevolgen en mogelijke maatregelen aan de orde. Met thema’s als ijstijden, waterdamp, koraalverbleking, bevolkingsgroei en nepnieuws sluit het aan op aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde, maatschappijleer en Nederlands.
Palmen op de Noordpool is in 13 talen vertaald en won diverse prijzen, waaronder de Glazen Globe voor het beste aardrijkskundige jeugdboek.

Fragmenten en lesmateriaal van Marc ter Horst
www.marcterhorst.nl